Hoppa till huvudinnehåll

Vårvandring - Gålö 12 maj

Diarienummer
AKTNR 11689-24019
Följ med på en vacker och variationsrik vårvandring på Gålö - en halvö och naturreservat  i Stockholms södra skärgård. Dagen bjuder på vandringa genom ekhagar på strandängar, i skog och längs med havet där man från höga klippor har en vidsträckt och vacker vy.

Vandring i två etapper

Vi samlar på morgonen vid Cityterminalen för en gemensam resa med chartrad buss till Gålö. Vandringen är i två etapper, den första i Stegsholm med en kortare vandring och den andra etappen utgår från Skälåker där den längre etappen startar och slutar.

Stegsholm - ekhagar och strandängar

Vår dag ute i det fria börjar alltså vid Stegsholms gård, som är en av de sista mjölkgårdarna i stockolmsområdet. Här blir välkomnade av Åse som jobbar och bor på gården, hon berättar kort om gården och Stegsholm. Här på gården finns förutom kor även hästar, höns och kaniner - och ett gårdscafe med hembakat.  Här utgår också vår första vandringsetapp, 3 km genom ekhagar och strandängar och har vi tur prickar vi in vårens blomsterprakt.

Skälåker - skog och hav  

Efter vår vistelse vid Stegsholm drar vi vidare med bussen ett kort styckt  till Skälåker som ligger ute vid havet. Här börjar vår andra etapp, Stora Gålöslingan med 12 km varierad vandring genom skön skog på fina stigar för att avslutas med slingans längsta del som går utmed havet, ibland på standnära stigar och då och då uppe på höga klippor med vidsträckt utsikt. Men känns denna etapp för lång och krävande finns det många alternativ som bjuder på både skog och hav eller bara skog eller hav och man kan även välja att bara ta en kort promenad ner till havet och slå sig ner på en sten och bara låta tankarna och blicken får vandra långt denna dag. Valet är ditt. I Skälåker finns både kiosk och ett café.

2019-07-11