Hoppa till huvudinnehåll

Kom i form. Ta trapporna!

Diarienummer
AKTNR 11363-19567

Vardagsmotion är minst lika viktig som mer intensiv träning. Cykla till jobbet, gå av T-banan några stationer tidigare eller att välja trappan istället för hissen är exempel. Även vardagsmotion är en av de frågor SLIF jobbar med.

Trapphusen på Norra Stationsgatan 69 och Hantverkargatan 11 ser lite annorlunda ut. Där pågår programmet StepJockey. Detta är början på ett pilotprojekt inom landstinget för att få många fler medarbetare att välja trappan istället för hissen.

Programmet kallas StepJockey och ingår i ett nytt hälsofrämjande initiativ för att främja god form, ökad styrka och uppmuntrar oss alla att utnyttja byggnaden på ett bättre sätt – särskilt trapporna. Genom att gå mer i trappor minskar man risken för hjärtsjukdom, stroke, cancer, fetma och typ 2-diabetes.

På varje plan i trapphuset på Norra Stationsgatan finns skyltar med en QR-kod uppsatta. Vill man kunna följa sin trappklättring så kan man ladda hem StepJockey appen till sin smart phone och sedan skanna skylten när man passerar den med hjälp av appen.
 

Därför ska man ta trapporna
Att gå i trapporna är ett säkert och lätt sätt att öka sin vardagsmotion. Genom att göra det till en vana att ta trapporna istället för hissen, så kan man genom små steg, göra en betydande skillnad för sin hälsa.

Förutom att man kommer i bättre form, bidrar man även till minskad miljöpåverkan. Oftast går det också fortare än att ta hissen.

StepJockey på Norra Stationsgatan initieras av HR-avdelningen på landstinget, SLIF (Stockholms landstings idrottsförbund) och Atrium Ljungberg. Det är ett led i att uppmuntra till ökad vardagsmotion.  Genom att utnyttja byggnader på ett bättre sätt – speciellt trapporna --  vill vi uppmuntra alla medarbetare att ta tillvara på möjligheten till vardagsmotion på sin arbetsplats. I nästa steg räknar vi med att landstinget kommer jobba med trapporna på liknande sätt på många andra arbetsplatser inom SLL.

  
Fakta

Vad är StepJockey?

Med stöd av nationella hälsomyndigheterna grundades StepJockey i Storbritannien för att uppmuntra till ökad vardagsmotion på arbetsplatsen.  Det är idag spritt över hela världen och cirka 3500 kontor har anslutit sig.
 

Att gå i trappor kan ge en märkbart positiv påverkan på din hälsa.

  • Att ta trapporna ger dig starkare ben
  • Att gå i trapporna sju minuter per dag beräknas halvera risken för hjärtinfarkt
  • Att gå i trappor förbränner 7 gånger mer kalorier än att åka hiss
  • Du förbrukar ungefär 1,5 kalorier för vart tionde steg
  • Ju tyngre du är desto mer energi förbrukar du

Dom gör det på BBC – se videon

Dom gjorde det på Odenplan - se videon

www.stepjockey.com

_________________________

Ladda ner StepJockey appen

Du kan ladda ned appen StepJockey till din smartphone och skapa ett konto.

Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stepjockey
App Store https://itunes.apple.com/gb/app/stepjockey-tracker/id709290957?mt=8
Windows app: Tyvärr finns ännu ingen windowsapp men en håller på att tas fram.

Kontaktperson: Personalen på SLIF-kansliet

 

2016-12-27