Hoppa till huvudinnehåll

Höstvandrig i Tyresta Nationalpark

Diarienummer
AKTNR 11668-23472

Denna vandring har redan varit och sidan ligger fortsättningsvis uppe som ett tips på ett fint utflyktsmål.

Häng med till Tyresta nationalpark. Vandra i storslagen natur och upplev brandskogen från 1999 på nära håll och se hur naturen återhämtat sig. Vi har två olika starttider beroende på hur långt du vill gå. Starta klockan 10 och gå 12 -16 km eller starta klockan 12 och gå som minst ca 8 km. Guidningen i brandskogsområde tar ca 1 timme.

Nationalparker

Sverige har 30 nationalparker och Tyresta nationalpark är en av dessa. Nationalpark är den finaste utnämning ett naturområde kan få. Det är vårt naturarv som vi sparar åt oss och kommande generationer. Nationalparker representerar typiska eller unika svenska landskap med värdefull natur som erbjuder besökare stora naturupplevelser. Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden.  Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och 1993 inrättades Tyresta nationalpark som nummer 23 i raden i Sverige. I Tyresta nationalpark gott om vandringsleder och attraktiva rastplatser. Gammelskogen har en särpräglad skönhet och är en fristad för många ovanliga växt- och djurarter. Du kan uppleva orördhet, tystnad och avskildhet – bara två mil från Stockholms centrum.

Storbranden 1999

Den 1 augusti 1999 utbröt en brand i Tyresta nationalpark och naturreservat. Det var då som 450 hektar (10 %)  av den skyddade skogen i nationalparken och naturreservatet brann i en mycket intensiv och svårsläckt brand. Branden kom att drastiskt förändra landskapet och växt- och djurliv.

Denna sommar har minst 25 000 hektar skog brunnit runt om i Sveriges. Därför känns en guidning i Tyrestas brandområden återigen högaktuell. Guidningen under lördagen tar ca 1 timme.

Naturum

Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig. I naturumen finns ofta utställningar som passar hela familjen. Även temakvällar, film och speciella aktiviteter för barn är vanliga arrangemang. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten. Naturum finns i hela landet. Själva byggnaden samspelar ofta med naturen omkring och verksamheten ger alla en möjlighet att lära sig mer om natur och miljö.

 

2019-01-21